Geef de pen door! met Ninke Kromdijk

2 okt 2019
Thirza Douglas, Annet Timmerman, Arwen Smit en Wineke Snel
Thirza Douglas, Annet Timmerman, Arwen Smit en Wineke Snel
Bestuur NFP
Deze keer in "Geef de pen door" vertelt Ninke Kromdijk wat het NFP voor haar betekent

Met de NFP 'de boer op!"

Hallo Collega’s,

Ik ben Ninke Kromdijk, 33 jaar.  Samen met collega Alice Korenromp- Kalkdijk vorm ik het team psychosomatiek bij Fysiotherapie Oosteinde in Vriezenveen.  Dan volgt denk ik de vraag in jouw hoofd; waar ligt Vriezenveen…. Vriezenveen is een dorp in Twente, ligt dichtbij Almelo. Ik ben woonachtig in het dorp Holten, dat ligt tussen Deventer en Almelo. Ik voel mij het meest thuis in het “oosten” van het land, probeer veel samenwerkingen en kenbaarheid te creëren voor het vak psychosomatiek in Twente en Overijssel. Het is dan een logisch gevolg dat ik naast mijn lidmaatschap van het NFP  ook lid ben van het Psychosomatiek Netwerk Twente.

En waarom ben ik dan lid van het NFP… Ik vind het belangrijk dat ons vak beter bekend wordt in de zorg, maar ook bij “Henk en Ingrid”. Als ik op feestjes/verjaardagen kom in mijn directe omgeving hebben ze eigenlijk geen idee wat psychosomatiek is. Terwijl iedereen wel eens een psychosomatische klacht heeft. Dan hebben we het helemaal niet over de forse toename van burn-out en stressklachten. Vaak merk ik dat veel van deze klachten onnodig groot worden, omdat mensen zelf te weinig kennis hebben van de werking van het lijf in combinatie met het brein. Potentiele verwijzers vinden ons vaak te laat. Waardoor een kleine psychosomatische klacht, heel groot kan worden. De zorg kosten zijn dan inmiddels bij iemand sterk opgelopen, mensen komen in een neerwaartse spiraal, er komen steeds meer problemen op meerdere leefgebieden. Dit heeft dan weer als gevolg dat ik als psychosomatisch fysiotherapeut meer behandelingen nodig heb om effect te krijgen. Onnodig en jammer… Ik heb nog steeds de hoop dat naast regionale platformen, ook landelijke platformen zoals de NFP kunnen bijdragen aan bekendheid van ons vak. Hierdoor cliënten ons sneller weten te vinden.

Het bijzondere aan mijn beroep is: ik krijg soms hele mooie inzichten van mijn cliënten. Er zijn zoveel mooie cliënten met een bijzonder verhaal, die ik heb  mogen begeleiden en behandelen.Ik merk dat ik de afgelopen 5 jaar veel milder ben geworden in mijn vooroordelen. Mijn cliënten zorgen er soms voor dat ik echt anders weer de wereld in kijk, zonder dat ze het zelf door hebben geven ze mij inzicht in het leven. Dit laatste is een fijn bijkomend voordeel, naast dat het een betaalde baan is. Over het algemeen sta ik nuchter en luchtig in het leven; dit vind ik ook prettig tijdens behandeling.. Problemen zo praktisch mogelijk in het hier en nu aanpakken op een luchtige manier. Alice en ik noemen het nog wel eens huis/tuin en keukentips die soms echt snel effect geven. Uiteindelijk gaat het erom dat een client weer kan functioneren in de zijn eigen dagelijkse leven. Binnen de praktijk probeer ik innovatief bezig te zijn; wetenschap, nieuwe/ oude behandelvormen te combineren en ontwikkelingen binnen de beroepsgroep te volgen.  We proberen ook techniek en E-health in onze behandeling in te zetten. Wij hebben een biofeedback en als ik terug ben van mijn zwangerschapsverlof gaan we waarschijnlijk verder met de aanschaf van een VR-bril die ondersteuning biedt bij pijneducatie.

Als ik in het NFP- bestuur zou zitten … De Boer op! Mijn ouders hadden altijd een boerderij, ik ben denk ik daarom praktisch ingesteld. Ik kan vergaderen en overleggen, maar op een gegeven moment moet er ook gewoon wat gebeuren. Soms stort ik me liever op een project wat totaal mislukt, dan dat we in de fase blijven hangen van … we maken doelen/waar gaan we naar toe/ brainstorm sessies/we moeten het nog handen en voeten geven. Ga maar eens met een product of een mogelijk project naar een zorgverzekeraar, verenigingen of een bedrijf. Soms lopen dit soort gesprekken totaal anders dan je denkt. Soms ook op een negatieve manier; maar goed niet geschoten is altijd mis.  Zelf vergeet je, je flaters  vaak niet; anderen onthouden het over het algemeen minder goed. Je kan het altijd op een andere manier weer proberen. Als ik in het bestuur zou zitten zou ik naar de mogelijkheden kijken om de psychosomatiek op de kaart kan krijgen door met partijen te gaan samenwerken. Dit kan middels een product of een project. Iets minder met interne zaken bezighouden en mogelijk meer de ogen extern richten. Ik denk dat leden mogelijk wat meer betrokken raken bij de vereniging als ze iets tastbaars hebben.

Dit wil ik alle NFP leden meegeven: Onze specialisatie heeft echt de toekomst gezien alle ontwikkelingen in de zorg. Wij zijn ECHT een MEERWAARDE! Laat jouw werkomgeving dit weten. En weet je niet hoe… ik kan er wegens mijn  zwangerschap niet zijn, kom naar het lustrumfeest van de NFP. En ga lekker bij jou in de buurt de boer op!

Ik geef de pen door aan Robert van der Noord!

Trefwoorden: