Geef de pen door! met Shari van Holsteijn

10 jan 2020
Thirza Douglas, Annet Timmerman, Arwen Smit en Wineke Snel
Thirza Douglas, Annet Timmerman, Arwen Smit en Wineke Snel
Bestuur NFP
Deze keer in "Geef de pen door" de visie van Shari van Holsteijn

Veel geleerd door ‘te doen’

Beste collega’s,

Leuk dat ik mijzelf via deze weg mag voorstellen! Ik ben Shari van Holsteijn (33) en woon samen met mijn vriend in Nootdorp. Ik werk komend jaar alweer 12,5 jaar in Den Haag bij Parnassia ‘specialist in geestelijke gezondheid’.

Ik werk met patiënten die klinisch zijn opgenomen op veel verschillende afdelingen. O.a. een opname afdeling voor ernstige depressie (PsyQ), verslavingszorg (Brijder), Centrum Intensieve Behandeling (Fivoor) en afdelingen waar patiënten met EPA (ernstig psychiatrische aandoeningen) verblijven. Het is een hele afwisselende populatie, met 1 gemeenschappelijk deler; bij iedere patiënt is er sprake van psychopathologie.

Ik heb eerst 10 jaar gewerkt, waarin ik veel heb geleerd door ‘te doen’, door te kijken naar ervaren collega’s en door cursussen te volgen. Echter, ik merkte dat ik een goed fundament miste en daarom ben ik in 2015 gestart met de Master psychosomatiek in Utrecht. Het was een heftige, maar geweldige tijd waar ik fijne vriendinnen aan over heb gehouden. Met 2 van hen zit ik ook in een Intercollegiaal Overleg Fysiotherapie in de psychiatrie, dus we delen zowel op persoonlijk als inhoudelijk vlak informatie.

Het was vorig jaar februari toen ik een schrijven van de Zorgautoriteit Nederland las. Ik was met stomheid geslagen dat hierin de fysiotherapie in de ambulante GGZ in het rijtje was geplaatst bij ‘niet voldoende wetenschappelijk onderbouwde therapie’. Ik heb toen de toenmalig voorzitter van het NFP Matthijs Rümke benaderd, omdat ik nieuwsgierig was of het NFP hiervan op de hoogte was en of ik iets kon doen. Dit was het begin van mijn contact met het NFP.

Uiteindelijk werd ik via via benaderd door huidig voorzitter Thirza Douglas om mee te werken aan een literatuurstudie naar de wetenschappelijk evidentie van inzet van de (psychosomatisch) fysiotherapeut bij verschillende psychische stoornissen volgens de DSM5. Deze studie loopt nog en maakt mij nog enthousiaster over ons vak. Leestip: https://www.researchgate.net/
publication/317307057_Physiotherapy_and_Mental_Health

Ik zou, wanneer ik in het bestuur van het NFP zou zitten, proberen om een soort lezingenreeks op te zetten. Hierin kunnen psychosomatisch fysiotherapeuten met specifieke kennisgebieden hun kennis delen met andere geïnteresseerden, misschien ook wel vanuit andere specialismes. Ik denk dat het een mooie manier zou zijn om psychosomatisch fysiotherapeuten met uitgebreide ervaring in de praktijk te verbinden met de wetenschappelijk opgeleide ‘starters’.

Mijn werkplek zorgt voor veel interessante, maar ook heftige casussen. Veel patiënten van het Centrum Intensieve Behandeling zijn jonge meiden die vroegkinderlijk beschadigd zijn. Vaak zijn er veel problemen ontstaan in bv. de lichaamsbeleving. Hele kleine veranderingen zijn soms groots binnen zo een intens proces wat iemand met je aan wilt gaan. Bij deze doelgroep zie ik ook vaker functioneel neurologische stoornissen, een stoornis die mij zeer intrigeert. 

Ik vind het elke dag weer een uitdaging om te zoeken naar kleine, maar waardevolle ervaringen voor de patiënt – wat mogelijk aanzet geeft voor beweging binnen verschillende levensgebieden.

Door stagiaires te begeleiden van zowel de bachelor als de master, stel ik mij in de gelegenheid om studenten kennis te laten maken met de wereld van de psychiatrie en kan ik ons mooie specialisme overdragen.

Ook deze pen ga ik overdragen en dat doe ik graag aan Katinka Fortgens – zij werkt als psychosomatisch fysiotherapeut op Texel! 

Trefwoorden: